Alsang, illegale blade og frihedskamp - Den lokale modstand
Her på siden har vi samlet kilder fra Næstved, der illustrerer den folkelige modstand mod besættelsesmagten. Du kan se kilderne i menuen længst nede på siden.
Fra en beskeden start i 1941-1942 voksede Modstandsbevægelsen mod slutningen af krigen til en magtfaktor i Danmark, hvis moralske symbolkraft for modstanden mod tyskerne og hvis væbnede styrke skulle tages alvorligt.
Du kan herunder gå på opdagelse i forskellige artikler og kilder om modstandsbevægelsens virksomhed i Næstved, bl.a. en opremsning af, hvilke lokale oplysninger de allierede havde brug for om den tyske besættelsesmagt.
Alsang var betegnelsen for en række fællessangsstævner, der fandt sted i de første år af den tyske besættelse af Danmark. På stævnerne sang tusindvis af deltagere fædrelandssange og gav på den måde udtryk for sammenhold og nationalfølelse.
Et landsdækkende alsangsstævne blev afholdt den 1. september 1940. Hovedstævnet var i København, hvor 150.000 deltog. Der blev transmitteret direkte i radioen fra de øvrige byer, hvor folk således kunne synge med i takt.
I alt deltog skønsmæssigt 720.000 på landsplan.Alsangen blev også brugt til at vise de nationale følelser i Næstved, hvor der blev afholdt en lokal alsangsaften på Munkebakken. Se bl.a. kilden "Alsangaften i Næstved paa Torsdag 1940".
Efter det store landsdækkende stævne i 1940 blev der afholdt flere alsangsarrangementer, men ingen med lige så stor tilslutning. Efter indførelsen af mødeforbud blev alle arrangementer aflyst fra 1943, og det betød afslutningen på alsang som udtryk for den nationale stemning.
Den 29. august 1943 brød samarbejdspolitikken sammen, og den danske samlingsregering holdt op med at fungere. Det var en slags kulmination på uroligheder og sabotage, der i løbet af sommeren bredte sig blandt befolkningen.
Tyskerne krævede indførsel af dødsstraf for sabotage. Regeringen nægtede, og der blev indført militær undtagelsestilstand i Danmark.
De forskellige modstandsgrupperinger oplevede situationen som en sejr, og den 16. september 1943 gik DKP, Dansk Samling, Frit Danmark og Ringen sammen og stiftede Frihedsrådet, som blev en paraplyorganisation og repræsentant for modstandsbevægelsen.
Sabotage og oprettelse af militære enheder blev fra da af organiseret af en mere samlet modstandsbevægelse, og Frihedsrådet var meget aktiv formidler af sine synspunkter via den illegale presse.
Gå på opdagelse i kilderne. Find bl.a. kopier af forskellige illegale blade og avisartikler.