Gå til hovedindhold
Nyhed
Historien i Fokus

Historien i Fokus #12: Fladså og Fuglebjerg

Historien i Fokus har hver måned i et år stillet skarpt på historier, kilder, billeder og film fra NæstvedArkivernes digitale platforme. Vi slutter artikelrækken af med et fokus på arkivets lokalhistoriske afdelinger i Fladså og Fuglebjerg.

21. jun. 2022

Indhold

    Fuglebjerg Torv, 1920-1940, fotograf: Ukendt

    NæstvedArkiverne har to lokalhistoriske afdelinger i Fladså og Fuglebjerg, som betjenes af frivillige medarbejdere. Her på siden kan du læse mere om de lokalhistoriske arkiver og finde links til billeder, film og arkivmateriale fra Fladså og Fuglebjerg. 

    Postbude fra Lov i deres uniformer og udstyr, 1890-1910, fotograf: E. Larsen Demuth

    I juni 1979 blev der afholdt et ordinært møde i det daværende Initiativtagerråd for Fladså. Formanden, Peder Nielsen fra Lov, tog ordet og foreslog, at der blev oprettet et lokalhistorisk arkiv for Fladså Kommune.

    Advokat Jens Bjørst i Flintemose fik til opgave at udforme nogle vedtægter, og den 15. august 1979 blev Lokalhistorisk Forening og arkiv i Fladså stiftet.

    I 1980 lykkedes det at opnå et kommunalt driftstilskud samt at få stillet lokaler til rådighed til selve arkivet. Disse lokaler lå på Mogenstrupskolen og omfattede 11 m² magasin i kælderen samt råderet over Fritidslokalet i stueplan.

    Fra 1988 fik arkivet et fast arbejdsrum på 11 m² lige ved siden af magasinet. Dette rum havde imidlertid ingen vinduer, så det var en stor forbedring, da arkivet i 1999 kunne flytte til Korskildeskolen i Brøderup, hvor kommunen stillede 26 m² magasin og 48 m² kombineret arbejdsrum og læsesal til rådighed. Stadig i en kælder, men nu med vinduer.

    I forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007 indgik arkiverne i Fladså, Fuglebjerg og Næstved et arkivsamvirke, som fungerede indtil den 1. januar 2010, hvorefter alle arkiver i Næstved Kommune blev samlet under NæstvedArkiverne.

    Gå til kilderne

    Fladså Arkivs fotosamling består af over 2000 registrerede fotos og albums, som kan ses på læsesalen i Fladså: Søg i Fladså Arkivs registrerede fotosamling.

    Fladså Arkivs billedsamlinger er under digitalisering og vil løbende blive tilgængelige på NæstvedBilleder.

    Se også Fladså Arkivs samling af Næstved Tidende.

    Arkivets filmkanal rummer flere film om Fladså. Se for eksempel filmen "Fra kyst til kyst - Natur og landsbyer i Fladså" fra 1983 eller filmen "Fladså" fra 2006, der blev optaget i forbindelse med kommunesammenlægningen. 

    SE HISTORISKE FILM OM FLADSÅ

    Fuglebjerg Torv, ca. 1900-1920, ukendt fotograf

    De første tanker om oprettelse af et lokalhistorisk arkiv for Fuglebjerg Kommune dukkede op i efteråret 1969. Ophavsmændene var A. Strange Nielsen og Erling Petersen, der dette efterår afholdt kursus i slægtsforskning arrangeret af Historisk Samfund for Sorø Amt.

    I begyndelsen af 1970 vedtog kommunalbestyrelsen oprettelsen af Fuglebjerg egnshistoriske arkiv. Arkivet kom til at høre under Fuglebjerg Bibliotek, som dengang var placeret i den ene ende af rådhuset på Byagervej.

    I 1979 fik arkivet nye lokaler i kælderen under det nye bibliotek. Det blev indrettet med det gamle sognerådsbord med 8 stole fra Krummerup Sogneråd, der var blevet sammenlagt med fem øvrige sognekommuner i 1966. Arkivet fik nu hele 50 m2 at udfolde sig i.

    Efter kommunesammenlægningen i 2007 flyttede Fuglebjerg Bibliotek og dermed også Lokalhistorisk Arkiv tilbage til Byagervej 1, det tidligere rådhus. Arkivet fik nu rådighed over to lokaler i stueetagen og fire kælderrum.

    I forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007 indgik arkiverne i Fladså, Fuglebjerg og Næstved et arkivsamvirke, som fungerede indtil den 1. januar 2010, hvorefter alle arkiver i Næstved Kommune blev samlet under NæstvedArkiverne.

    Gå til kilderne

    Fuglebjerg Arkivs billedsamlinger er under digitalisering og vil løbende blive tilgængelige på NæstvedBilleder.

    Se også den biografiske artikel om Svend Dyhre Rasmussen, hvis breve og dagbøger befinder sig på Fuglebjerg Arkiv: Amatørarkæologen fra Fuglebjerg.

    På arkivets filmkanal kan du se historiske film om Fuglebjerg, bl.a. er der klip fra befrielsesdagene i Fuglebjerg og en præsentationsfilm kaldet "Fuglebjerg - Et godt sted at være" fra 1990. 

    SE HISTORISKE FILM OM FUGLEBJERG

    Kontakt og åbningstider Fladså

    Ønsker du at besøge Fladså Arkiv, skal du ringe eller skrive til arkivet og aftale et besøg. Fladså Arkiv, Korskildevej 2A, Brøderup, 4733 Tappernøje

    Åbningstid: 1. torsdag i måneden 15-21, øvrige torsdage 18-21.

    Telefon: 28 74 48 81. E-mail: fladsaa.arkiv1@gmail.com. 

    Hjemmeside: https://www.fladsaa-arkiv.dk/. 

    Kontakt og åbningstider Fuglebjerg

    Fuglebjerg Arkiv, Byagervej 1, 4250 Fuglebjerg. Åbningstid: Mandag kl. 14-17. Lukket alle helligdage, juli måned samt ugerne 51, 52 og uge 1.

    Telefon: 25 45 08 28
    E-mail: fuglebjergarkiv@gmail.com

    Relevante artikler