Gå til hovedindhold
Nyhed
Historien i Fokus

Historien i Fokus #3: Holmegaard Glasværk

Historien i Fokus stiller hver måned skarpt på historier, kilder, billeder og film fra NæstvedArkivernes digitale platforme. Denne gang har vi fokus på Holmegaard Glasværk.

24. sep. 2021

Indhold

    Luftfoto af fabriksbygningerne, ca. 1935, fotograf: Ukendt

    Holmegaard Glasværk har afleveret næsten 3000 historiske billeder, som nu kan ses på NæstvedBilleder. I den anledning har vi denne måned fokus på Danmarks ældste glasværk.

    Her på siden kan du læse om glasværkets historie og finde links til fotografier og film fra og om Holmegaard Glasværk. 

    Holmegaard Glasværk ligger ved Holmegårds Mose i Fensmark og startede produktionen i 1825. Dermed er det Danmarks ældste glasværk. Af de første glashytter udviklede sig gennem årene en hel lille landsby med bl.a. bageri, skole og kapel.

    Dansk glasproduktion kan spores tilbage til 1500-tallet, men da der ikke var brænde nok i skovene til glasproduktionen blev glasværkerne lukket igen i midten af 1600-tallet. De næste århundreder blev Danmark forsynet med glas fra norske glasværker. Det stoppede med Norges løsrivelse i 1814, hvilket skabte et vakuum i dansk glasproduktion.

    Lensgreve Christian Danneskiold-Samsøe fik derfor ideen til et dansk glasværk baseret ved en tørvemose og ikke ved en skov. I 1823 ansøgte han derfor den danske konge om tilladelse til at anlægge et glasværk i Holmegaards mose. Hans enke, Lensgrevinde Henriette Danneskiold-Samsøe, modtog kongens tilladelse kort efter sin mands død.

    Den gamle glashytte opført 1874, ca. 1890-1910, fotograf: Arnholtz

    Glasværket blev placeret i mosen, fordi der med tørvet var rigeligt med nødvendigt brændsel til brug i glasovnene. Glasmagerne blev importeret fra Bøhmen og Norge - bl.a. satte en norsk glasmager ved navn Christian Wendt fra Hadelands Glasværk sit præg på de første års produktion. Sammen med sønnen Peder byggede han den første glashytte- og ovn.

    Den 5. november 1825 begyndte  produktionen med mørkebrune og mørkegrønne flasker. Senere fremstillede glasværket også drikkeglas i klart glas. Drikkeglassene blev fremstillet af glasmagere, som blev hentet fra Bøhmen.

    Efterhånden kom der flere udenlandske glasmagere til Holmegaard, og der opstod et helt lille glassamfund i Fensmark med boliger til de ansatte, købmandsbutik, marketenderi, kro, katolsk kapel og skole.

    Det gik fremragende med produktionen og i 1847 byggede man en filial specielt for produktion af flasker - Kastrup Glasværk på Amager, som snart overtog hele produktionen af flasker. På Holmegaard Glasværk fortsatte man med serviceglas fx vinglas, karafler, skåle. Desuden fremstillede man også en del emballageglas og medicinglas.

    Tørvegravning i Holmegaard Mose, 1917, fotograf: Ukendt

    I 1873 blev fabrikken i Kastrup solgt til et privat aktieselskab. Formålet var at skaffe penge til en modernisering af ovnene på Holmegaard. Man byggede også den nuværende ”gamle hytte” med sin høje spidse gavl beklædt med vildvin. Det blev Holmegaards mest karakteristiske profil.

    Omkring 1900 var Holmegaard udstyret med tre ovne og havde ca. 200 medarbejdere. De fleste af glasmagere var født eller opvokset på glasværket. De nedstammede fra tidligere indvandrede udenlandske glasværksfolk. På det tidspunkt var det også typisk, at faget gik i arv fra far til søn.

    Tørv blev stadigvæk brugt som brændsel. Derfor var der i månederne maj-august til tider 4-500 mand på mosen, for at skære den nødvendige mængde tørv. Senere fik man også maskiner, der æltede tørven med vand. Brugen af tørv stoppede fra 1925, efter 100 års forløb.

    Under 1. og 2. verdenskrig brugte man i visse år tørv igen, men efter krigen gik man over til brug af olie. Senere også gas og elektricitet. 

    Glaspuster på Holmegaards Glasværk, 1930, fotograf: Ukendt

    I 1965 blev Fyens Glasværk og Kastrup Glasværk lagt sammen med Holmegaard Glasværk. Holmegaard Glasværk fusionerede med Royal Copenhagen i 1985, men blev frasolgt i 2004.

    I 2008 gik fabrikken konkurs, og varemærket ”Holmegaard” blev overtaget af den danske virksomhed Rosendahl A/S. I marts 2010 var den gamle glasværksbygning på tvangsauktion. Den blev overtaget af Sparekassen Faaborg.

    I 2020 åbnede museet Holmegaard Værk som et samarbejde mellem Museum Sydøstdanmark og Næstved Kommune. Her formidles kunsthåndværk, design og industrihistorie i det historiske miljø omkring Danmarks eneste tilbageværende glasværk, der er hjemsted for den største prøveglassamling i Norden.

    Læs mere om Holmegaard Glasværk på Historisk Atlas. Se også artiklen om Holmegaard Glasværks Labels

    Maskinpasser Børge Jensen ved flaskeproduktionen, ca. 1950-70, fotograf: Ukendt

    På NæstvedBilleder kan du finde næsten 3000 historiske billeder af Holmegaard Glasværk. Gå på opdagelse i billeder af arbejdet og produktionen gennem tiden, se billederne af de kongelige besøg og af personalet eller dyk ned i landsbylivet, der opstod omkring glasværket. 

    SE BILLEDERNE AF HOLMEGAARD GLASVÆRK

    På arkivets filmkanal kan du se historiske film om Holmegaard Glasværk. Her finder du en stemningsfuld film fra 1937 om glasværket, produktionen og livet i landsbyen med titlen "En Dag i Holmegaards Glasværk". Du kan også finde små film om de forskellige dele af arbejdet i glasværkstedet i år 2008. Søg på "Glasværk".

    SE HISTORISKE FILM OM HOLMEGAARD GLASVÆRK

    Relevante artikler